Иако печената пиперка е мека, нејзината кожа е тврда и цврста и не придонесува за вкусот. За почетниците кои прават ајвар или други деликатеси од пиперки за прв пат, лупењето може да биде вистински проблем. Сепак, постои мал трик за тоа, што во голема мера ќе помогне да се направи овој дел од работата незамисливо лесен.
Тајната е дека печените пиперки треба да бидат покриени веднаш по вадењето од рерната.
Едноставен трик како да ги излупите печените пиперки
Вие избирате со што да ги покриете, но еден предлог е да ги ставите во длабок сад и да ги покриете со најлонска ќеса. Истиот резултат ќе го добиете ако ги затворите во хартиена ќеса или пластична кутија за храна.
Можете исто така лесно да ги покриете со крпа. На овој начин, пиперките ќе го ослободат вишокот течност и пареа, што ја омекнува кожата и ви овозможува да ги излупите без напор.
Ако сакате да ја задржите аромата на чад, тогаш излупете ги пиперките во сад со вода, а потоа користете ја водата за време на готвењето. Треба да имате предвид дека пиперките не треба да се чуваат покриени долго, туку доволно долго за да се оладат. Потребно ви е околу 15 минути.
Откако ќе ги излупите, може да се подготват. Соодветно на тоа, можете да ги исеќкате како додаток за сосови, салати, печено месо или друга храна во која сакате да ја почувствувате слатката арома или пак да направите вкусен ајвар.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.