Индиските ореви имаат висока нутритивна вредност. Богати се со витамините Б1, Б2, Б6 и Е, а имаат и висок процент на калиум, натриум, флуор, јод, калциум, железо и фосфор. Освен што може да ги јадете заради вкусот, лекарите препорачуваат да ги јадете и поради бројните придобививки за вашето здравје.
Индиските ореви имаат многу помалку маснотии од сите други јаткасти плодови. Тие се одличен извор на антиоксиданти и одличен додаток кога држите диета.
Индиските ореви растат на дрво во Индија, Африка и Бразил.
Како да направите брз јогурт од индиски ореви
Изблендирајте:
200 мл. вода
200 гр. индиски ореви
4 големи лажици сок од лимон
Мусли по избор
Доколку имате време, најпрвин ставете ги индиските ореви и потопете ги во вода, па оставете ги да отстојат најмалку 20 минути, а може и неколку часа или преку ноќ.
Исцедете ги, па додајте ги во блендерот со вода и сок од лимон. Доколку сакаtе поредок јогурт, додајте малку вода додека блендирате, а доколку сакате овошје, додајте две урми.
Потоа, може да сi играте со вкусовите, ставете малку цимет или сок од една мандарина. Сервирајте со шумско овошје, мусли или банана.