Велигденските колачиња меки како путер пристигнаа.
Секој со нетрпение го очекува најсреќниот празник Велигден, особено децата и оние кои го чуваат детето во себе.
Покрај слатките маки – како на пример како да украсите јајца оваа година, тука е и прашањето – која торта да се подготви, а да биде вкусна и истовремено оригинална?
Предлагаме колачиња во разнобојни велигденски форми како десерт кој брзо се подготвува и воодушевува со својот вкус. Може да го послужите не само за ручек, туку и во кое било време од денот.
Подолу е рецептот:
Состојки за тестото: 200 гр омекнат маргарин, 150 гр шеќер, 2 жолчки, 400 гр брашно и малку брашно за попрскување на тавата, 1 лажичка мелен цимет, 2-4 лажици млеко.
За глазура: 1-2 лажички сок од лимон, 250 гр шеќер, околу 2 лажици ладна вода, различни бои (по избор)
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени, а додека се загрева премачкајте две тави со малку маргарин и обложете со хартија за печење.
Матете ги маргаринот и шеќерот додека не се запенат, додадете 2 жолчки и изматете. Додадете просеано брашно, лажичка цимет и млеко за да го направите бисквитот мек. Замесете меко тесто, развлечете го со сукало и обликувајте го со модли. Се редат во тава за печење и се посипуваат со шеќер. Печете ги во загреана рерна додека не добијат светла, златно-кафеава боја, околу 15 минути.
Кога ќе се готови, посипете ги со шеќер и чувајте ги во херметички затворен сад.
За глазурата исцедете го сокот од лимонот, потоа измешајте го со шеќерот и постепено додавајте 2 лажици вода за да добиете цврста, но мазна глазура. Доколку е потребно, додадете малку повеќе исцеден сок од лимон.
Ако сакате колачињата да бидат со различни бои, поделете ја глазурата во посебни чинии и додајте на секоја различна боја по ваш избор и прелијте ги колачињата, а повеќе за нивната декорација ќе дознаете повеќе на видеото: