Содржи моќни антиоксиданти
Магдоносот му е познат на човекот од повеќе од две илјади години – истовремено како подвижо и терапевтско растение и како зачин. Широката примена на зеленото чудо се должи на огромното количество витамини и минерали кои ги содржи. Веројатно сте слушнале исто дека магданосот е добар помошник и во одржувањето на свеж здив. Тој сепак има уште многу лековити својства.
Штити од камења во бубрезите
Магдоносот содржи витамини и минерали, кои се многу важни за превенција и борба со различни типови болести. Тоа е билка која ги штити мозокот, црниот дроб и цревата од различни видови на рак. Неговите антитуморни својства се откриени во една од состојките позната како “миристицин”. Покрај тоа магданосот го стимулира дигестивниот систем, но помага и при покавата на гасовите. Помага не само за намалувањето на вишокот гасови од телото, но и за исфрлање на секојдневно таложење на токсините во телото. Пријател е и на бубрезите, како ги штити од формирање на камења и нивниот подоцнежен развој.
Штити клетките од стареење
Магдоносот содржи моќни антиоксиданси кои ги штитат клетките на телото од стареење. Во исто време одржување на кожата здрава, бидејќи поседува моќни антибактериски и антивоспалителни својства. Магдоносот е добредојден и за луѓето кои страдаат од акни, дамки на кожата и други дерматитни проблеми.
Одлична храна
Магдоносот е одлична храна која го снабдува организмот со минерали како фосфор, калциум, железо и сулфур. Друг негов плус е и содржината на огромно количество витамин Ц и бета каротен, кои се многу важни витамини за зајакнување и зајакнување на имунолошкиот систем.
Јадете магдонос, ако сакате да се заштитите од анемија, да ги ублажите инфекциите на мочниот меур, да стимулирате оптималната работа на дигестивниот систем, да ги оставите бубрезите здрави и да се отстрани лошиот здив. А исто така и во третманот на артритис, за прочистување на крвта. Магдоносот е и природен диуретик. Освен тоа го намалува создавањето на гасови, и да го подобри лошото варење.
Како да го користите?
Препорачливо е да консумирате магдоносот свеж, бидејќи кога е замрзнат или сушен, тој може да ја изгуби голем дел од вредните својства и состојки. А најголема корист од растението ќе ја извлечета, ако го консумирате директно. При дигестивни проблеми и против лош здив ви препорачуваме да џвакате неколку листови магдонос.
Чај од магдонос
Две лажици магдонос се мешаат со две мали чаши топла вода. Оставете да се запари за некое време, а потоа исцедете пред потрошувачка. Можете да пиете овој чај двапати дневно.