Бидејќи џигерот ги филтрира сите нечистотии од организмот важно е да внимавате на неговата работа, а доколку оваа каша ја јадете два до три пати неделно вашиот џигер ќе функцинира и подобро отколку што треба.
Лошата работа на џигерот се забележува и по тоа дека постојано сте хронично уморни, здравјето генерално ви е лошо, во устата често чувствувате горчлив или пак метален вкус, имате жолтеникави дамки на јазикот.
Честото прејадување или пак консумирање нездрава исхрана, пушењето и пиењето алкохол како силните лекови, на џигерот многу повеќе го оптеретуваат кога станува збор за неговата работа.
Експертите се согласни дека џигерот може да заздрави доколку ја доручкувате оваа каша – 2 до 3 пати неделно:
Состојки
– 1 чаша овесно брашно;
Овесот ја блокира апсорбцијата на штетните материи, ја забрзува елиминацијата на токсини. Исто така тој го олеснува и процесот на варење и на телото му обезбедува повеќе енергија.
– 20 до 30 грама излупена и исчистена тиква исечкана на коцки;
Тиквата ги обновува ќелиските структури на џигерот и исто така ги подмладува. Помага и во чистењето на сите други органи во организмот. Јадењето на сирова тиква на празен стомак исто така ја подобрува функцијата на желудникот.
– Половина рака суво грозје;
Тоа ја оптимизира функцијата на џигерот и исто така помага при обновување на ќелиите .
– Бадеми по желба.
Тие го нормализираат џигерот .
Подготовка
Сите состојки ставете ги заедно во некое тенџере. Додадете малку вода или млеко па оставете ги да зовријат. Може да додадете и малку сол. Кога сето тоа ќе зоврие, тргнете го од шпорет, поклопете го со капак и оставете го малку да отстои.
Препорачливо е од оваа каша да јадете два до три пати неделно. Истата брзо се апсорбира, дава леснотија, енергија…