Празничниот период бара дополнителна работа на домаќинките во подготвувањето на трпезата. Секој сака да има што повеќе вкусни и разновидни јадења и колачи. Изгледа дека нема повкусни слатки од славенички колачи, а тоа ќе го каже секој што бил гостин. За да не размислувате премногу како да ги израдувате гостите, ви даваме практичен рецепт. Имено, еве како од една смеса да направите четири различни видови колачиња.Состојки за основната смеса:
500 грама маргарин
300 грама шеќер во прав
800 – 900 грама мелен бисквит (бисквит со малку маснотии)
200 грама бело чоколадо
150 мл сок од портокал
Додатоци :
3 супени лажици афион
3 супени лажици кокос
помала шолја цреши
2 лажици какао
1 лажица рум
100 – 150 грама еурокрем
100-150 грама печени лешници
вкупна чаша сушено овошје по избор (суви кајсии, смокви, сливи, брусница, грозје)
Подготовка:Во сад се ставаат маргаринот, шеќерот во прав и сето убаво се меша со миксер. Потоа додадете ја растопената чоколада и на кремаста маса додадете ги мелените бисквити и сокот од портокал. Така ја добивате основната смеса. Поделете го на 4 дела и додајте ги другите состојки по желба, како какао, боровинки и рум… Соединете дополнителни состојки од рецептот по желба за да добиете сочни колачи. Играјте си со форми, некои можете да ги направите како бомби, други како штипки…
Пронајдете не на следниве мрежи: