Конзумирањето ултра-обработена храна може да доведе до поголем ризик од голем број здравствени проблеми.Речиси 60 проценти од просечниот калориски внес на Американец доаѓа од ултра-обработена храна, според студијата од 2017 година објавена во списанието Population Health Metrics.„Ултра-обработената храна содржи состојки кои генерално не ги наоѓаме во кујната и е полна со шеќер и сол. Може да содржи и адитиви и нема никаква хранлива вредност бидејќи во неа не наоѓаме витамини, минерали и влакна“, вели тој. вели диететичарот Џинан Бана.Честото консумирање на ултра-обработена храна може да доведе до поголем ризик од развој на здравствени состојби како што се деменција, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања, велат лекарите од Американското медицинско здружение.Поради ова, Бана ја ограничува потрошувачката на ултра-обработена храна и ги поттикнува другите да го прават истото. Поточно, тој никогаш не консумира ниту една ултра-обработена храна.„Никогаш не пијам газирани сокови. Тие немаат хранлива вредност, содржат калории само во форма на шеќер. Тие се празни калории“, објасни таа.Кога пиете сода, таа многу брзо се вари и може да ве натера да се чувствувате гладни, што може да не наведе да јадеме повеќе храна отколку што планиравме.“Наместо газирани сокови, избирам разни чаеви и вода, газирана или негазирана. Понекогаш пијам ладен чај од хибискус. Обичната вода е одлична алтернатива. Кафето е исто така добра опција, се разбира во умерени количини”, заклучува Бана.
Пронајдете не на следниве мрежи: