Постојат мал милион начини на кои можете да подготвите палачинки, гастрономска класика што апсолутно ја сакаат сите. Доколку сте љубители на тенки француски палачинки, овој пат одете чекор подалеку и подгответе ги на малку поразличен и визуелно попривлечен начин.
Тоа се таканаречените палачинки зебра со чоколадни дезени за кои не е потребен многу труд, а на прв поглед примамуваат… Ако барате брз десерт кој работи дури и за почетници и не ви треба многу време во кујната, пронајдовме оној што никој нема да сака да го одбие. Овие се малку различни, шарени палачинки со додавање на мешавина од какао. Таканаречените палачинки зебра на прв поглед изгледаат како десерт кој не се прави толку лесно, но вистината е всушност спротивна. Погледнете го рецептот и процесот на подготовка подолу.
Состојки: 500 мл млеко 2 јајца малку сол 1 лажица стопен маргарин 1 дцл минерална вода брашно 1 лажица какао (се става во 1/4 тесто) 1 прашок за пециво за сликање
Постапка: Измешајте ја смесата за тесто и додајте го брашното додека смесата не стане кремаста и средно густа. Одделете 1/4 од смесата во друг сад, додадете какао и измешајте добро. Истурете ја добиената мешавина во сад. Загрејте го маслото во тава и истурете ја класичната смеса за палачинки, почекајте 10-тина секунди тестото да се испече малку и да не стане меко, а потоа исцртувајте спирали во круг. Печете ја палачинката додека не се испече и повторете го процесот со секоја од нив. Наполнете ги готовите палачинки со чоколадо, сладолед, овошје, мед или вкусен домашен џем, како што се јаболка.