Познатата салата панзанела порано беше храна на сиромашните, како пица и шпагети, бидејќи беше дизајнирана да користи остаток на бајат леб. Состојките варираат од рецепт до рецепт, од куќа до куќа и зависат од состојбата на оставата. Она што не смееме да го прескокнеме е – леб, и сè друго е по избор.
Состојки:
2 црвени пиперки
250 гр чиабата лепињи (стар леб)
маслиново масло
4 чешниња лук
1 кг домати (обични и шери домати измешани)
2 краставици
кромид
лажица каперси
грст маслинки каламати
свеж босилек
4 лажици вински оцет
сол, бибер
Подготовка:
Пиперките печете ги на скара, оставете ги во покриен сад и кога ќе се испарат, излупете ги и исечкајте ги. Испржете го крупно исечканиот лук, извадете ја и испржете ја чиабатата во ароматираното масло додека не порумени. Ставете сецкани домати, краставица и црвен кромид во сад, додадете каперси, маслинки, сецкан свеж босилек и тост леб. Измешајте вински оцет, маслиново масло, сол и бибер и прелијте ја салатата. Украсете со свежо сецкан босилек.