ПОРАДИ ОВАА ХРАНА СТАНУВАМЕ ПОГЛУПАВИ: Вкусно е, но кога ќе го слушнете ова… нема да ви биде добро!

Не само што ја уништува линијата и не е добра за здравјето, оваа храна нè прави уште поглупави.
Храната во која доминираат маснотии и шеќер, негативно влијае на когнитивната флексибилност и способноста да се прилагодат на промените.
Истражувањето е спроведено на лабораториски глувци, конзумирајќи храна со различно ниво на шеќер и маснотии, а истовремено извршувајќи одредени задачи. Притоа, научниците ги следеа различните физички и ментални промени што се случија како резултат на промените во исхраната што ја примија.
Посебно внимание беше посветено на бактериите кои се наоѓаат во дигестивниот состав на глувците од секоја група.


„Бактериите имаат способност да ослободуваат соединенија кои ги стимулираат нервите или имунолошкиот систем и со тоа влијаат на голем број биолошки функции“, рече Кејти Магнусон, професор на Факултетот за ветеринарна медицина и главен истражувач на Институтот во Линус Паулинг.
По четири недели, менталните и физичките способности на глувците кои конзумирале храна богата со шеќер и маснотии, започнале да се намалуваат. Најважниот фактор што влијаеше на намалувањето на мозочните способности се бактериите во дигестивниот тракт.
Друга студија, во која учествуваа жени, покажа слични резултати.
Три групи учесници во студијата конзумирале три различни типа на јогурт – едната имала јогурт со додадени пробиотици, другата била без пробиотици, а третата не ја сменила својата исхрана.
По четири недели групи без пробиотици, оваа група учесници се претставија полошо на когнитивните тестови, како и на тестовите што беа поврзани со емоциите.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.