Појадокот во Италија честопати вклучува капучино и слатки, меки колачи кои обично варираат во зависност од регионот, а во Рим ќе наидете на неверојатно маритоцо. Ова слатко пециво полнето со слатка павлака што мириса на ванила се подготвуваше со децении во Италија, а неговото име потекнува од италијанскиот збор за сопруг.
Маритоцо традиционално им било давано на девојките од млади момчиња, а внатре се криел прстен или друг подарок. Дури и ако не можете да патувате, тоа не значи дека не можете сами да ги направите – и да уживате во утринското кафе.
Состојки за maritozzo:
540 гр брашно
60 гр путер
250 мл млеко
120 гр мед
2 јајца, собна температура
1 лажичка сол
1 лажичка инстант сув квасец
1 лажичка цимет
Ситно рендана кора од 1 лимон
јајце изматено со 1 лажичка млеко
500 мл шлаг
140 гр шеќер во прав
2 лажички паста од вамила или арома
Подготовка:
Одделете 1/6 чаша брашно од вкупната количина и изматете го со половина чаша вода во тенџерето додека не стане мазно. Загревајте на средна топлина и мешајте додека не се згусне и зарумени, околу 5 минути или загрејте до 65 ° С. Тргнете го од оган и ставете ги путерот, млекото, медот, јајцата и солта и мешајте додека путерот не се стопи.
Ставете го остатокот од брашното, квасецот, циметот и ренданата кора од лимон во садот со електричен миксер со кука за тесто и измешајте.
Додадете ја смесата со брашно во вареното тесто и месете додека не стане еластична. Додадете малку повеќе брашно ако е потребно; тестото треба да биде еластично и растегливо за да не пукне и да се гледа низ него. Обликувајте го во топка и оставете го да се зголеми тројно на топло место (45 минути до час и половина)
Загрејте ја рерната на 180 ° С. Месете го тестото повторно. Поставете плех со хартија за печење. Лесно исчистете ги рацете и подлогата. Поделете го тестото на два дела, сролајте го во колбаси, а потоа исечете го на шест дела. Обликувајте топчиња и доколку е потребно, подмачкајте ги дланките за да не се залепи тестото. За да ги направите топчињата рамномерни, можете да ги измерите така што секоја да биде подеднакво тешка (околу 90 гр.). Ако забележите пукнатини на тестото, превртете ги топчињата на работната плоча за да ги израмните.
Оставете го пецивото на топло место 45 минути. Премачкајте ги со изматено јајце и печете 20-23 минути. Оставете да се излади целосно на решетката. Потоа пресечете ги на половина со назабен нож, но не до крај – оставете ги краевите да останат поврзани.
Изматете ја павлаката со шеќер и ванила во шлаг додека не стане густа и мека. Ставете во торба за шлаг и пополнете ги печивата непосредно пред сервирањето.