33
Млекото има бројни здравствени придобивки, од зајакнување на коските до подобрување на расположението. Сепак, во последните години млечните производи се здобија со репутација на не толку здрави производи, поради што многумина се префрлија на алтернативи од растително потекло.
Сепак, диететичарите тврдат дека за повеќето луѓе е здраво да пијат по една чаша класично кравјо млеко секој ден.
„Млекото е исклучително богато со хранливи материи и може да се конзумира секојдневно како дел од здравата исхрана“, објаснува Рахаф Ал Бочи, портпаролка на Академијата за исхрана и диететика.
Млекото е полно со калциум, калиум, магнезиум, витамин Д, протеини и многу други хранливи материи. Затоа, освен ако не сте нетолерантни на лактоза или алергични на млеко, нема причина да избегнувате секојдневно консумирање млеко.
Насоките на американското Министерство за земјоделство препорачуваат возрасните да консумираат три порции млечни производи дневно, а децата две до две и пол порции дневно. За повикување, една чаша млеко е еднаква на една порција.
Нутритивен профил на млеко
Чаша млеко со 2 отсто млечни масти содржи 122 калории, 8,2 грама протеини, 4,7 грама масти, 2,7 грама заситени масти, 12 грама јаглехидрати и 12 грама шеќер. Една чаша млеко има и повеќе од 300 милиграми калциум.
Здравствени придобивки од млекото
Добро е за коските
Познато е дека млекото е здраво за коските. Содржи калциум, витамин Д, фосфор и протеини – супстанции кои го поддржуваат здравјето на коските, според Харвард. Витаминот Д му помага на телото да ги апсорбира калциумот и фосфорот, а истражувањата покажуваат дека може да го намали воспалението во телото.
Помага во управувањето со тежината
Млекото е корисно за слабеење и регулирање на тежината. Истражувањето објавено во списанието Nutrients покажа дека субјектите кои вклучиле млечни производи во диета ограничена со калории доживеале поголема загуба на тежина и маснотии без губење на чистата мускулна маса, во споредба со оние на контролна диета. Сепак, прегледот на студиите за придобивките од млекото покажа дека тоа не доведе до значително губење на тежината, но ниту до зголемување на телесната тежина.
Може да го подобри здравјето на срцето
Истражувањето за придобивките од млекото за здравјето на срцето сугерира дека нивото на калиум во млекото може да го намали ризикот од мозочен удар, срцеви заболувања и висок крвен притисок.
Други истражувања го поврзуваат млекото со поголем ризик од мозочен удар, бидејќи содржи заситени масти. Друга студија откри неутрална поврзаност помеѓу млечните производи и кардиоваскуларното здравје.
Може да го намали ризикот од деменција
Исто така, постои врска помеѓу консумацијата на млеко и помал ризик од когнитивно опаѓање. Студија од 2021 година покажа дека секојдневното консумирање млеко може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест. Други истражувања покажуваат дека додавањето обезмастено млеко, матеница и ферментирани млечни производи во исхраната може да ја подобри извршната функција.
Го поддржува имунитетот
Бидејќи млекото е добар извор на есенцијални хранливи материи како калциум, витамин Д, витамин А, рибофлавин, калиум, витамин Б12 и повеќе, може да го поддржи вашиот имунолошки систем и целокупната благосостојба.
Го подигнува расположението
Млекото содржи аминокиселина триптофан, која може да ни помогне да се смириме. Истражувањата покажуваат дека добро балансирана исхрана, која вклучува млеко и други млечни производи, е поврзана со подобар квалитет на сон. Добриот сон е поврзан со подобро расположение и може да го подобри целокупното ментално здравје. Витаминот Д исто така може да ги подобри симптомите на депресија и анксиозност.