ЈАПОНСКИ ПАЛАЧИНКИ КОИ НЕ СТЕ ГИ ПРОБАЛЕ

Палачинките се едни од најубавите десерти и нешто што секој од нас го направи барем неколку пати. Постојат и американски палачинки, кои се различни од оние на кои сме навикнати, но јапонските палачинки станаа дефинитивен хит. Тие се дебели, малку поголеми од американските, но се многу меки и подуени. Лесно се прават, а еве кои состојки се потребни и како се прават:
Japanske palačinke
Состојки: – 3 лажици шеќер – 2 јајца – 3/4 чаши млеко – 1 лажичка екстракт од ванила , 2/3 чаша брашно и 3/4 лажичка прашок за пециво


Во голем сад изматете ги јајцата додека не се запени, а потоа додадете го млекото и екстрактот од ванила. Во друг сад измешајте го брашното, прашокот за пециво и шеќерот и додадете во смесата, која треба да биде течна. Оставете ја смесата за палачинки да отстои околу 15 минути. Ставете голема тава со малку масло. Потребна е средна температура на плочата за готвење. Истурете дел од тестото (тоа е четвртина од тестото) и почекајте додека не се појават меурчињата. Тогаш палачинките се подготвени да се свртат. Кога другата страна е пржена, послужете ги палачинките со сируп, овошје или – обично јапонски – путер.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.