Луѓето се поделени во две групи – едни не можат да го започнат денот без појадок, додека други го прескокнуваат овој оброк и јадат за прв пат подоцна во денот.
Меѓутоа, не е доволно само да појадувате наутро, многу е важно и во кое време го правите тоа.
Појадокот е многу важен оброк – може или да ви го разубави денот или да ви го наруши.
Имено, ако појадувате пред 7 часот наутро, би можеле да го продолжите животот, додека чекањето да јадете до 19 часот може да ви го скрати животот, покажуваат истражувањата.
Научниците од Универзитетот во Њујорк сакаа да откријат дали времето на првиот оброк во денот е поврзано со долговечноста.
Претходните истражувања покажаа дека јадењето доцна навечер го нарушува внатрешниот часовник на нашето тело и го зголемува ризикот од развој на дијабетес 2 и срцеви заболувања. Но, неколку студии испитувале дали времето за појадок има сличен ефект.
Резултатите објавени во Journal of Nutrition покажаа дека оние кои појадувале помеѓу 6 и 7 часот имале 6 отсто помали шанси да умрат предвреме од сериозни болести, како што се срцеви заболувања или рак, отколку оние кои појадувале пред 20 часот, и 12 отсто помал ризик од рана смрт од оние кои јаделе во 22 часот.
Се смета дека прескокнувањето на појадокот или јадењето доцна ја нарушува внатрешната исхрана, која го контролира ослободувањето на хормони како што е инсулинот.
Овој хормон помага во согорувањето на гликозата од крвотокот, а нивото го достигнува својот врв во раните утрински часови.
Јадењето подоцна може да значи дека телото постепено произведува помалку инсулин и го зголемува нивото на гликоза во крвта – што доведува до дијабетес, дебелина и срцеви заболувања.