Целото зрно содржи сложени јаглехидрати, кои го одржуваат чувството на ситост подолго време и обезбедуваат повеќе енергија во подолг временски период.
Пченицата е житарица без која е незамислив живот во голем дел од светот, околу четвртина од обработливото земјиште на планетата е посеано со неа.
За разлика од рафинираните житарки, целото зрно пченица е храна која може да го намали ризикот од дијабетес и срцеви заболувања. Варената пченица е богата со растителни протеини, витамини и минерали, а богата е и со витамини од групата Б, важни за зајакнување на имунитетот.
Луѓето чувствителни на глутен не треба да консумираат пченица!
Рафинирани и цели зрна
Рафинираните житарки чии зрна се преработени не се препорачуваат, бидејќи од нив со преработката се отстрануваат голем број на хранливи материи. Рафинираните житарки како што се белото брашно, белиот леб, тестенините, колачите и белиот ориз се поврзани со дебелината. Внесувањето интегрални житарки, пак, се препорачува како добра превенција против многу болести.
Помага во намалување на телесната тежина
Пченицата во цело зрно, и покрај нејзината калориска вредност, е одличен начин за контрола на телесната тежина. Во 100 грама пченица има 335 калории, 12 грама протеини, 61 грам јаглени хидрати, 1,9 грама шеќер, 11 грама влакна, 2 грама масти. Во една студија, жените кои конзумирале производи од цели зрна во текот на подолг временски период имале помала телесна тежина. Се верува дека варената пченица спречува појава на метаболички синдром, таложење на маснотии во пределот на стомакот.
Готвената пченица го подобрува метаболизмот и придонесува за создавање на добар HDL холестерол, го регулира нивото на триглицериди и крвниот притисок. Лекарите препорачуваат леб од цели зрна и друга храна богата со растителни влакна. Истражувањата покажуваат дека рафинираните житарки не само што ја зголемуваат телесната тежина, туку и го зголемуваат ризикот од отпорност на инсулин.
Пченицата дава енергија, млада и мазна кожа
Зрното од пченица е богато со витамин Б, кој му дава енергија на телото. Целото жито содржи сложени јаглехидрати, кои обезбедуваат чувство на ситост и обезбедуваат повеќе енергија во подолг временски период. На луѓето кои страдаат од дефицит на витамин Б им се советува почесто да консумираат интегрални житарки. Има лековито дејство на кожата, косата и апетитот. Селенот, витаминот Е и цинкот во пченицата ја негуваат кожата и спречуваат појава на акни.
Високата содржина на влакна го одржува дигестивниот систем на оптимално ниво и на тој начин го регулира редовното отстранување на токсините од телото. Цинкот во пченицата ја зајакнува косата и ја штити од оштетување предизвикано од фактори на животната средина. Се смета дека витаминот Е, ниацин и цинк во интегралната пченица го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација и катаракта.
Го намалува хроничното воспаление
Содржината на бетаин во пченицата може да спречи хронично воспаление кое предизвикува развој на ревматски заболувања. Варената пченица има антиинфламаторно дејство, го намалува ризикот од остеопороза, срцеви заболувања, пад на когнитивните способности и дијабетес тип 2. Се верува дека може да го спречи дејството на факторите кои придонесуваат за формирање на камења во жолчката. Целата пченица е богата со нерастворливи влакна, брзо се вари и го регулира лачењето на киселината, за која се смета дека е главната причина за формирање на камења во жолчката, според некои студии.
Ги ублажува постменопаузалните симптоми, го регулира варењето
Поголемиот внес на нерафинирани производи од пченица, богати со растителни влакна и протеини, може да ги регулира хормоните и да ги намали непријатните симптоми на постменопаузата. Се смета дека никнената пченица е одличен извор на антиоксиданси кои можат да помогнат во детоксикација на црниот дроб. Експертите ги советуваат сите кои имаат лошо варење да користат варена пченица еднаш неделно. Влакната од варената пченица помагаат при воспаление на дебелото црево, неправилна столица. Овие влакна содржат млечна киселина, која ослободува добри бактерии во дебелото црево и на тој начин го олеснува варењето.
Штити од срцеви проблеми
Целата пченица е богата со растителни лигнани, кои можат да не заштитат од срцеви заболувања. Дански магазин објави студија која покажа дека жените кои јадат цели зрна имаат значително повисоки нивоа на лигнани во крвта. Варената пченица е богата со диетални влакна кои можат да го намалат крвниот притисок и на тој начин да го заштитат организмот од мозочен удар. Студијата објавена во British Medical Journal посочува дека луѓето кои не се чувствителни на глутен не треба да избегнуваат пченица.
Можен антиканцероген ефект
Пченицата може да има антиканцерогено дејство, некои студии тврдат дека околу 30 грама варена пченица дневно е доволно за да се намали ризикот од рак на дојка. Жените кои конзумирале цели зрна за време на менопаузата го намалиле ризикот од рак на дојка за 41 отсто, според некои студии. Пченичните трици значително го намалуваат лачењето на жолчните киселини и бактериските ензими, за што се верува дека спречува рак на дебелото црево. Според некои експерти, пченичните трици содржат лигнани, фитонутриенти кои можат да го инхибираат растот на клетките на ракот.
Влијае на расположението
Железото, фолната киселина, витамините Б и Е во пченицата влијаат на серотонин и го зголемуваат нивото на енергија. На овој начин може да се ублажи депресијата, да се подобри расположението и општото здравје.