Вкусен рецепт за пица

Со оглед на моменталната состојба, сега е одлично време да ги усовршите вашите кулинарски вештини.
Пицата е дефинитивно една од нашите омилени јадења, така што нема апсолутно никаква причина да не уживате во сите нејзини вкусови. Овој рецепт на пица не содржи квасец, туку јогурт, а добра вест е дека можете да го користите истото тесто за да направите и колачи…
Состојки за тесто:
350 гр интегрално пченично брашно
300 гр јогурт
6 гр прашок за пециво (половина кесичка)
8 гр сол
Полнење на тесто:
400 гр сос од домати
2 парчиња моцарела
50 гр рендано сирење пандано
5-6 парчиња тенки исечени печурки
100 гр тенка исечена пршута


Малку маслиново масло,сушено оригано,6-7 лисја од свеж босилек.
По желба може да додадете и 1 парче свежо чили или лута пиперка и маслинки.
Подготовка на тесто:
Во сад измешајте брашно, сол и прашок за пециво. Додадете го јогуртот и месете го тестото. Пренесете го тестото на работна површина и месете го околу 10 минути, се додека не имате меко, еластично, нелепливо тесто (помагајте си со брашното). Тестото формирајте го во топка, покријте го со сад или чиста крпа и оставете го да отстои додека го подготвувате составот за полнење за пицата.
Подготовка на пица:
Исечете го тестото на две парчиња (за две пици со дијаметар од 26-28 см) или оставете го на едно парче (ако сакате да печете една пица во поголема чинија за печење). Месето го работна површина, задржувајќи ги рабовите малку подебели. Пренесете го на садот за печење, покриен со хартија за печење. Тестото премачкајте го со маслиново масло, потоа со сос од домат, додадете рендан кашкавал, половина од ренданата, добро исцедена моцарела, потоа тенко исечените печурки и ставете во загреана рерна на 230 ° C, на долната решетка (или традиционално печење на 250 ° C) и печете 7 минути.
Извадете ја од рерната, додадете го остатокот од моцарела и вратете го накратко назад во рерната една минута (само за да моцарела се стопи). Извадете ја печената пица од рерната, посипете со сушено оригано, додадете тенки исечени пршути и, по желба, свежо исечени чили и маслинки, додајте ги свежите лисја од босилек, испрскајте со маслиново масло и сервирајте. На здравје!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.