Компири подготвени на овој начин се совршени за јадење во вечерните часови или како гарнир на кое било месо или риба.
Намирници:
– Компир
– 200 милилитри слатка павлака
– 100 грама кашкавал
– Сол и црн пипер
– Масло за готвење
– Алуминумска фолија
Начин на подготовка:
Излупете ги компирите, насечете ги на тенки крукчиња и ставете ги во сад. Во садот ставете ја павлаката и зачините.
Во тава за печење ставете масло за готвење и во него ставете ги компирите, покријте ја тавата со алуминумска фолија и ставете да се пече на претходно загреана рерна. Гответе околу 40 минути на 180 степени.
По 40 –тина минути отстранете ја фолијата и ставете одозгора рендан кашкавал и повторното вратете го компирот во рерна, додека кашкавалот се стопи и зарумени.