„Градот како сцена“ е уметничкко истражувачки процес каде проблемите на градот можат да станат сцена


Уметникот Филип Јовановски во интервју за Слободен печат зборуваше за неговиот проект „Градот како сцена“ со кој тој има настапено на последното издание на Млад отворен таетар.

„Тој проект е некакво спојување на она што ми е интерес, а тоа е градот и театарот, затоа што доста сум се бавел и се бавам со сценографија и градот како сцена за мене е уметничко истражувачки процес кадешто ги спојувам проблемите на градот и кога тие можат да станат сцена и практично тој проект се надоврзуа на методот на читање на згради и правење на претстави од згради, како зградата на Железничка станица, Универзална, Пошта…Јас се обидувам да ја поврзам архитектонската пракса, што е мој беградунд со театарската пракса и бидејќи самите проекти се интердисциплинарни помеѓу театар и град, направивме серија работилници со студенти од архитектура и од ФДУ“ посочи Јовановски.

Како добар пример за таквата интердисциплинарност, Јовановски ја идзвои претставата „Универзална во пламен“, како и настапот на Прашкото квадринале минатата година.

„Сепак она што беше повидлива соработка беше со Кристина Леловац на претставата “Универзална во пламен“ каде соработувавме со студенти од нејзината класа и беше доста интересно искуство. И последен сериозен проект за мене беше Прашкото квадринале за дизјан на перформанс и простор минатата година, каде за првпат го претставуваме националниот павиљон на Република Северна Македонија. Го куриравме со Кристина и вклучивме студенти и од архитектура и од театар и тоа беше интересно искуство за сите“

– Реклама –
Пронајдете не на следниве мрежи: