Граѓаните заслужуваат подобри и модерни патишта кои исто време ќе бидат и во функција на бизнисот


Го подигнавме на повиско ниво квалитетот на патиштата, а со тоа и ја зголемуваме безбедноста на сообраќајот во општините. Тоа е дел од нашата развојна стратегија на патната мрежа во земјава за која инвестираме преку две милијарди евра. Граѓаните заслужуваат да имаат подобри и модерни патишта кои исто време ќе бидат и во функција на бизнисот, истакна денеска министерот за транспорт и врски во техничката Влада, Благој Бочварски за време на работната посета на општина Гостивар.

Министерот Бочварски беше на увидот во активностите за обнова на локалниот пат од населеното место Здуње до Дебреше во општина Гостивар, а што се реализираат преку Министерството за транспорт и врски.
Патниот правец е во должина од 1, 2 километри, а инвестицијата е во висина од 18 милиони денари. Активностите се дел од проектот за подобрување на локалните патишта во општините,  вкупна инвестиција од 70 милиони евра.
Во рамки на овој проект досега се опфатени преку 180 локални патишта и улици во преку 60 општини низ државата.
Со реконструкција на овие улици и патишта во општините ги подобруваме условите за живеење на граѓаните, создавме услови за побезбеден сообраќај низ градовите и тоа што сметаме дека е исто така важно го зголемуваме локалниот економски развој на самите општини. Овој проект се покажа како исклучително добар од причина што голем дел од општините немаат доволно средства во своите буџети за вакви проекти. До средина на оваа година очекуваме да објавиме и тендери за реконструкција на уште педесетина улици во различни општини, изјави министерот Бочварски, со кого на увидот беа и техничкиот премиер Талат Џафери, заменик министерот за транспорт и врски Беким Реџепи и директорот на ЈП за државни патишта Ејуп Рустеми.
Претходно, тие извршија увид и во изградба на автопатската делница Гостивар-Букојчани, дел од пактетот на автопати што се градат во рамки на Коридорот 8 и 10 д.
Министерот за транспорт и врски, Бочварски изрази задоволство од динамиката на изградба и истакна дека Владата ги одобри инфраструктурни проекти за дел од трасите со што на изведувачот му се отвори широк фронт за работа.

„МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Фејзи и Ѓурчиновска | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ

Извор
Пронајдете не на следниве мрежи: