Грција задоволна што македонскиот народ што живее во соседните земји се менува со терминот дијаспора

Loading...

Доцна синоќа грчките владини извори изјавија дека Уставните ревизии што Собранието на Република Македонија ќе мора да ги ратификува се во согласност со Преспанскиот договор, пренесе државната новинска агенција АНА-МПА.
Како што наведува изворот, главната точка на расправа, став 3 од член 49, која се однесува на „македонскиот народ што живее во соседните земји“, се промени во „дијаспора“, слично на членот 108 во грчкиот Устав.
-Затоа, тоа е во согласност со писмото и духот на Преспес договорот, чиј процес на ратификација продолжува.

loading...