Витаминот Ц е многу важен за човечкиот организам, бидејќи освен тоа што го подобрува имунолошкиот систем, тој му помага на телото да се одбрани од сезонски настинки и грип, а го намалува и ризикот од хронични и срцеви заболувања.
Од друга страна, недостатокот на витаминот Ц предизвикува многу здравствени проблеми како што е губењето на телесната тежина, умор, инфекции на уринарниот тракт и слично.
Овој витамин делува како антиоксидант и спречува оштетување на клетките, а потребен е и за биосинтезата на колагенот.
Сепак, лекарите предупредуваат дека треба да се внимава со употребата на витаминот Ц, бидејќи со претерано внесување може да се предизвикаат проблеми со варењето на храната, дијареа, мачнина и грчеви во стомакот.
- Татко го киднапирал своето дете и го однел во друга држава! Со месеци никој не знаел каде е детето, а потоа дошло до голема промена!
- Јелена Карлеуша за 72 часа ги лансира парфемите и спрејовите за тело, ќе носат моќно име
- Пругата Будимпешта-Белград-Скопје-Атина-Пиреја главна точка на средбата на Мицкоски со Вучиќ во Белград
- Некогаш мамеше машки воздишки, а денес е непрепознатлива: Познатата актерка фатена на улица во неуредна облека и со својот изглед ги разочара обожавателите (фото)
- САД ja отфрлија одлуката на МКС за апсење на Нетанјаху и Галант
- Силен ветер искорна покриви и дрвја во Битола и во Штип
- Се појави наводен план на Русија за поделба на Украина на три дела
- 41-годишен маж од Гостивар пукал кон куче
- Американската разузнавачка служба ги предупреди одбранбените компании за заканата од руска саботажа
Исто така, витаминот Ц може да го зголеми процентот на киселини во бубрезите и на тој начин да се создадат камења или песок во бубрезите.
Се прашувате како може да препознаете дали вашето тело има недостаток на витамин Ц? Лесно е. Ако чувствувате малаксаност, болки во зглобовите, имате сува кожа или инфекции, голема е веројатноста дека на вашето тело му недостасува витамин Ц.
Освен во вид на апчиња, витаминот Ц можете да го консумирате преку јадење цитрусно овошје, а исто така го има во зелениот зеленчук, односно во зелката, шипката, кивите, јагодите, чили пиперчињата, црвената и зелената пиперка, прокељот, брокулата, ананасот и папајата.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.