Дали е безбедно да се јаде месо чија амбалажа е надуена?

Сигурно некогаш сте налетале на месо чие пакување било надуено и сте се двоумеле дали да го фрлите или да го користите.

Објавена листа на најпребарувани прашања за секс на Google во 2024 година: Дали го знаете одговорот на првото?
Модерните термини поврзани со сексот понекогаш знаат да бидат збунувачки. Затоа многумина …
Бритни Спирс го прослави Божиќ со синот: Го чекаше овој момент со години, емоциите ја совладаа (фото)
Пејачката Бритни Спирс повторно се соедини со својот најмлад син Џејден за време на божиќните …

Храната како месото се расипува поради растот на бактерии и мувла кога е изложена на воздух. Понекогаш производителите користат таканаречено пакување со модифицирана атмосфера, или MAP, за да го намалат расипувањето и да ја промовираат свежината со менување на гасот во пакувањето. Исто така, MAP понекогаш предизвикува надувување на пакувањето. Сепак, дали е безбедно да се јаде месо кое е толку надуено?
„Ако тоа не го направи производителот за време на пакувањето како дел од MAP, тогаш отекувањето е резултат на микробиолошки дејства. Ова го гледаме со нормална амбалажа со послужавник од стиропор што ја користат продавниците за храна или во вакуумски спакувани производи“, вели Мартин Бакнаваж, експерт за безбедност на храва во Одделот за наука за храна при Универзитетот „Пен Стејт“.

Кислородот е најчестиот виновник за расипување на пакувањето на храната. Околината богата со кислород може да предизвика расипување на храната и губење на хранливите материи. Кога микроорганизмите растат, тие испуштаат гас како јаглерод диоксид што може да предизвика надувување на пакувањето.
Во овој случај, пакувањето не треба да се отвора бидејќи мирисот ќе биде многу непријатен. Под претпоставка дека пакувањето не е надуено поради расипување, можеби е безбедно за јадење, иако можеби нема да мириса добро. Погледнете ги другите пакувања, а ако и тие се надуени, тогаш веројатно е намерно. Побарајте други знаци на расипување како што се чудна боја, лош мирис или лигава текстура. Ако нешто од ова е придружено со надуеност, фрлете го месото.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.