Дали знаете дека постои земја со три сосема еднакви главни градови?


реклама

Главните градови често, иако не секогаш, се најпознатите претставници на секоја земја. Некои се познати на целиот свет, за нив се пишуваат книги и се снимаат филмови, се на листата на желби на многу светски патници.
Други се во сенка на попознатите градови во нивните земји или попознатите соседни земји. Што би рекле ако некој ве праша кој е главниот град на Јужна Африка? Некој ќе каже Кејп Таун, други ќе го споменат можеби најпознатиот град на оваа земја, Јоханесбург, но малкумина ќе го кажат вистинскиот одговор. И пишува дека главниот град на Јужна Африка не е само еден, туку дури три града ја делат таа титула. Тоа се Кејп Таун, Преторија и Блумфонтејн.
реклама
Кејп Таун е вториот најпосетуван град во Африка по Каиро
Според тоа, Јужноафриканската Република има три главни градови. Кејп Таун (локално име Каапштад) е најголемиот меѓу нив и во него се наоѓа седиштето на парламентот, или државното собрание. Земјата има два законодавни домови: Националниот совет, односно Горниот дом со 90 пратеници и Националното собрание, односно Долниот дом со 400 пратеници. Сите се сместени во Кејп Таун, кој е исто така втор најпосетуван град во цела Африка, по Каиро. Градот има 3,5 милиони жители и е седиште на провинцијата Вестерн Кејп, пренесува Putnikofer.hr.
реклама
Преторија и Блумфонтејн се на повеќе од 1.000 километри од Кејп Таун
Преторија се наоѓа на околу 55 километри од Јоханесбург и е главен град на провинцијата Трансвал. Во тој град кој има околу 2,4 милиони жители е сместена извршната власт, па таму седи Владата. Патот меѓу Кејптаун и Преторија е еден од најфреквентните во земјата, а патот е долг повеќе од 1.300 километри. Третата престолнина на Јужна Африка не е поблиску до која треба да патувате околу 1.000 километри од Кејп Таун. Блумфонтејн е седиште на судството и е најмалата од трите јужноафрикански метрополи. Има само 350.000 жители и е главен град на провинцијата Орање.
реклама
Се сметаше дека сите функции се преместуваат во еден град
Трите престолнини беа прогласени со Конвенцијата за национално обединување од 1909 година, чија цел беше да се помират конкурентните племенски и колонијални интереси.
Најголемиот град во Јужна Африка, Јоханесбург, не ја доби титулата со таа конвенција, иако во него се уште е сместен Уставниот суд. Во последните години се размислуваше за консолидирање и поставување на сите функции во еден град, Преторија, но тој беше напуштен. Главната причина е високата цена за изградба на нова инфраструктура и стравот од корупција што може да го следи овој потег.
реклама

Извор
Пронајдете не на следниве мрежи: