Дали кремот за кафе е штетен по здравјето?

Не секој ужива во вкусот на црното кафе, па често се додаваат засладувачи и креми за да се намали киселоста и да се направи овој кофеински пијалак повкусен.

Се проценува дека 62% од возрасните пијат најмалку една шолја кафе дневно. Истражувањата сугерираат дека црното кафе има некои големи здравствени придобивки, вклучувајќи зголемен фокус, повеќе енергија за вашите тренинзи и 5-12% намален ризик од срцеви заболувања по чаша во споредба со луѓето кои го прескокнуваат овој популарен утрински пијалак.
Значи, дали додавањето крем во кафето ги негира овие позитивни ефекти? Или уште полошо – дали е навистина лошо за вас? Што велат диететичарите за додавањето млеко во кафето и неговите ефекти врз вашето здравје?

Повеќето конвенционални креми за кафе се направени од долга листа на состојки вклучувајќи вода, шеќер, растително масло, стабилизатори и ароми. Млекото или крем се додаваат во мали количини, а најмногу кремаст дел доаѓа од маслото.
„Многу креми за кафе имаат околу 4 грама шеќер и 1,5 грама заситени масти по порција“, вели Хејли Бишоф, сопственичка на Rūtsu Nutrition во Лас Вегас.

Насоките за исхрана 2020-2025 за Американците препорачуваат сите на возраст од 2 години и постари да го ограничат додадениот шеќер на помалку од 10% од вкупните калории. За диета со 2.000 калории, треба да се стремите кон помалку од 50 грама шеќер на ден. Кога станува збор за заситените масти, Американското здружение за срце сака да ги одржувате под 13 грама дневно.
Ако повеќето денови приготвувате кафе дома, додавањето млеко нема да придонесе или да ја наруши здравата исхрана.

„Уживањето е важен дел од јадењето и пиењето, а дозволувањето на задоволувачка храна и пијалаци во вашата исхрана може да поддржи здрав однос со храната“, додава Анзловар.
Освен тоа, всушност може да има значителна корист од додавањето крем во вашето кафе.

„Кремот за кафе што содржи здрави масти може да помогне да се забави апсорпцијата на кофеинот. Ова ја олеснува работата на надбубрежните жлезди и резултира со побалансирана енергија“, објаснува Ања Росен, лекар за функционална медицина и основач на клиниката Бирчвел.
Изберете крем за кафе со висококвалитетни состојки како органски млечни производи или млеко и креми од растително потекло. Џенифер Фиске, MS, RDN, LD, предлага дури и да го мешате вашиот омилен крем со млечни производи или млеко од растително потекло и дополнителни зачини како цимет за повеќе кремастност и вкус со помалку маснотии и додаден шеќер.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.