Потребни состојки:
400 мл јогурт
400 мл топла вода
100 мл масло
1 квасец
1 лажичка шеќер
2 лажички сол
Околу 1,5 кг брашно
View this post on Instagram
Начин на подготовка:
Измешајте ги течните состојки со квасецот, па додајте ги сувите. По желба додадете малку повеќе шеќер во тестото доколку сакате поблаго тесто. Постепено додавајте брашно, најпрво мешајте со лажица или маталка, па замесете меко тесто. Оставете го тестото да се удвои на топло. Поделете го тестото на повеќе делови и од секој дел расукајте правоаголна или округла кора. Исечете на помали триаголни делови и на поширокиот дел ставајте фил по желба. Завиткајте ги кифличките(убаво притиснете ги краевите), премачкајте со јајце и печете ги на 200-220 степени околу 15 минути. Топли премачкајте ги со путер, маргарин или масло.