Зачинети компири печени во рерна

Состојки:

  • 2 кг компири
  • 2 лажици пченкарно брашно
  • 2 лажици пченкарен гриз (палента)
  • 1 лажица сув зачин од билки
  • 1 лажица црвен пипер
  • малку сол
  • куркума
  • маслиново масло
    Подготовка:
    Измијте, излупете и избришете ги компирите со сува крпа.
    Исечете ги по должина на четвртини. Ставете ги во поголем сад.
    Во посебен сад измешајте го пченкарното брашно, палентата, црвениот пипер и сите други зачини.
    Додадете ги компирите и добро измешајте.
    Ставете хартија за печење во плех и вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени Целзиусови.
    Наредете ги компирите, прелијте ги со маслиново масло, ставете повеќе помеѓу компирите и ставете да се печат.
    Дури откако компирите ќе се „исушат“ одозгора (по околу половина час) извадете ги од рерната и свртете ги, а потоа вратете ги во рерна додека не се допечат.
    Добар апетит!
Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.