Знаете ли кое традиционалното јадење на Грузија? – Пробајте го рецептов и нема да зажалите

Ова е традиционално грузиско јадење кое може да се јаде и следниот ден. Освен тоа, сега е сезоната на доматите и штета е да не се искористи. Што се однесува до вкусот, грузиската кујна е многу слична на нашата.
Ако јадеме полнети пиперки, зошто не би пробале и домати?
Она што го прави ова јадење посебно е зачинот наречен грчка детелина, кој му дава на доматот вкус сличен на кари.
Потребно е:
– 8 големи цврсти домати
– Маслиново или сончогледово масло
– 1 среден кромид, ситно исечкан
– ½ лажиче сушена грчка детелина
– ½ лажиче мелен коријандер
– ½ лажиче црвен пипер или буковец
– ½ чаша вода, или по потреба
– 400 – 500 г сечкани печурки (одберете какви што сакате)
– 2 големи чешниња лук, згмечени
– Сол и бибер, по вкус
– 1 чаша варен ориз
– 3 лажици сечкан магданос
– 2 лажици сечкан копар


– 120 г моцарела, исечена да послужи како „капаче“ за доматите
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Издлабете ги доматите: прво отсечете го горниот дел, а потоа со мало ноже исчистете ја внатрешноста. Остатоците од горниот дел од доматот ситно исечкајте ги како и внатрешноста. Сочувајте ги.
За сосот: ставете две лажици масло во голема тава и загрејте на средна температура. Ставете го сечканиот кромид да се пропржи додека да омекне. Додадете грчка детелина, коријандер и црвен пипер и мешајте 1-2 минути. Додадете ги остатоците од доматот и ½ чаша вода. Нека зоврие. Зависно од тоа колку сок имале доматите може да ви треба повеќе или помалку вода. Сосот треба да згусне.
За полнењето: Ставете две лажици масло во голема тава и загрејте на средна температура. Додадете ги печурките и зачинете со сол и бибер. Динстајте ги додека да испари течноста што ќе ја пуштат и додека не станат кафени. При крај на готвењето додадете лук и промешајте. Оваа мешавина ставете ја во длабок сад. Тука додадете го варениот ориз, магданосот и копарот. Зачинете со сол и бибер ако е потребно.
Доматите наредете ги во длабока тава за печење откако претходно сте го посипале сосот. Доматите убаво наполнете ги, а одозгора ставете парчиња моцарела.
Печете 30-40 минути или додека сирењето не почне да потемнува. Послужете топло. Она што ќе остане, ако остане, може да се јаде и следниот ден.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.