Среде зима и пандемија, неопходно е да вклучите киви во вашата дневна исхрана.
Во време на корона и грип, сè повеќе се свртуваме кон природните лекови и во таа приказна никогаш не треба да забораваме на киви.
Киви пулпата содржи ензим актинидин. Тој е неопходен за разградување на протеините и го олеснува варењето на храната.
Освен актинидин, варењето на храната помага и во овошните киселини, кои се исто така богати со овошје. Ова е особено важно кога нема доволно производство на хлороводородна киселина во стомакот.
Во кинеската медицина, киви се користи со векови за нормализирање на дигестивниот систем и намалување на ризикот од камен во бубрег.
Кивито содржи витамин Ц – 4 дневни дози од само 100 гр овошје. Витаминот Ц е моќен природен антиоксиданс.
Ги штити клетките од оштетување на слободните радикали, спречува развој на воспаление, го забавува стареењето и значително ја подобрува состојбата на кожата, давајќи ѝ рамномерна боја и сјај.
Друга важна предност на витаминот Ц е тоа што го стимулира сопственото производство на колаген во организмот и ја подобрува неговата апсорпција доколку земате протеини во форма на додатоци во исхраната.
Лесното овошје помага во зајакнување на имунитетот (благодарение на истиот витамин Ц и овошните киселини). Редовната потрошувачка на овошје го стимулира производството на имуноглобулини, заштитувајќи го вашето тело од вируси и бактерии кои предизвикуваат болести. Кивито е богато со витамин К, калиум и природни компоненти за разредување на крвта – овие супстанции го намалуваат ризикот од згрутчување на крвта, го зајакнуваат срцевиот мускул, ја зголемуваат еластичноста на ѕидовите и ја спречуваат нивната калцификација.
И, конечно, кивито е диететски производ. Има малку шеќер и малку калории, затоа нутриционистите особено го препорачуваат во исхраната на секој што сака да изгуби тежина.
Додадете киви во житарици, јогурти и салати или изедете го како закуска или десерт.