Кој може да јаде кромид, а кој мора да ја ограничи неговата употреба во исхраната, објаснува во интервју за Спутник нутриционистот, нутриционист и член на Здружението на диететичари на Канада, Наталија Нефедова.
Кромидот содржи витамини и минерали, фолна киселина, железо, диетални влакна и хранливи материи. Благодарение на својот уникатен состав, го намалува воспалението во телото и го зајакнува имунитетот. Лекарите го препорачуваат за исхрана на луѓе со многу болести.
„Покрај тоа што содржи витамини и минерали, на пример, витамин Ц, витамини од групата Б, влакна, содржи и флавоноиди, кои делуваат како антиоксиданси, ги намалуваат воспалителните процеси во организмот. Најчесто влијаат на кардиоваскуларните процеси, дијабетесот и онколошките заболувања. Исто така, кромидот позитивно влијае и на имунитетот“, вели Нефедова.
Таа исто така наведува дека кромидот помага да се намали внесот на соли во организмот.
Без оглед на сè, кромидот не треба да се користи како лек кој се консумира само кога човек е болен. Треба да се јаде редовно за да има превентивно дејство во борбата против болестите, потенцира нутриционистката.
„Единствен проблем е лошиот здив, но не од устата, туку од кожата, бидејќи мирисот на кромидот се ослободува низ порите“, објаснува Нефедова.
Сепак, некои луѓе не можат да го сварат кромидот.
„Кромидот е потребно ограничено да се консумира доколку имате чувствителен стомак, ако страдате од гастритис или имате киселина. Сепак, тоа не значи дека воопшто не треба да го јадете, туку треба да консумирате онолку колку што е му одговара на вашето тело“, вели Нефедова.
За кромидот да остане свеж и да не ги изгуби благотворните својства, потребно е да се чува во фрижидер и да се одвојат главиците кромид една од друга, заклучува таа.