Измама на векот: Не лажеле дека мастите се полоши од шеќерот

Пред 50 години имаше докази за штетното влијание на шеќерот, но индустријата ги игнорираше предупредувањата и ја повлече индустриската измама на векот.
Во 1960-тите, шеќерната индустрија финансираше бројни студии со една цел – да се намалат ризиците од шеќерот и да се истакнат опасностите од мастите, открија доверливи документи кои неодамна се појавија и беа објавени од списанието AMA Internal Medicine.

Нема сомнение дека оваа практика продолжува и денес, на пример во 2015 година, Њујорк Тајмс доби документи кои откриваат како Кока-Кола спонзорирала студии за минимизирање на ефектите на зашеќерените пијалоци врз дебелината.
Измама на векот: Не лажеле дека мастите се полоши од шеќерот

Написот се заснова на внатрешни документи кои покажуваат како индустриската група наречена Фондација за истражување на шеќер се обиде да ја „отфрли“ загриженоста за можната улога на шеќерот во срцевите заболувања. СРФ потоа го спонзорираше истражувањето на научниците од Харвард, кои го направија токму она што беше побарано од нив.

Резултатот беше објавен во New England Journal of Medicine во 1967 година, без никакво откривање на изворот на финансирање. Написот всушност ја направи претпоставката дека има големи проблеми со сите студии кои вклучуваат шеќер, заклучувајќи дека отстранувањето на мастите од американската исхрана е најдобриот начин за справување со коронарната срцева болест.

Пет децении прикривање на ефектите од шеќерот
Авторите на написот што го разоткриваат ова велат дека индустријата за шеќер се обидува да влијае на научната дебата за релативните ризици од шеќерот и мастите во последните пет децении.

Тоа беше многу паметен потег на индустријата за шеќер, бидејќи рецензентските трудови, особено ако ги објавувате во многу угледно списание, генерално ја обликуваат целата научна дискусија – изјави коавторот Стентон Гланц за New York Times.

Во написот, авторите Гланц, Кристин Кернс и Лора Шмит не се обидуваат да воспостават врска помеѓу шеќерот и коронарната срцева болест.

Тие беа заинтересирани за процесот во кој шеќерната индустрија се обиде да влијае на научните истражувања и дебатата. Сепак, тие се соочија со бројни ограничувања, особено затоа што голем број актери во оваа измама одамна се мртви.

Иако нема директни докази, постојат многу индиректни докази дека интересите на лобито за шеќер влијаеле на вината за мастите и нивните здравствени ефекти, велат истражувачите.

Текстот продолжува подолу на страна 2. Има што да прочитате ⬇⬇⬇

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.