Овој рецепт му припаѓа на готвачот на Света Гора, кој е издаден да го приближи Хиладар до сите оние кои не се во можност да го посетат, а пред сè, според зборовите на Иеромонах Онуфри – „нашите мајки и сестри“.
Состојки:
0,5 кг пченкарно брашно
0,5 кг пченично брашно
2 вреќи сув квасец
4 стебленца праз (само белите делови)
8 стебленца млад кромид или пиперчиња
грст магдонос
грст зачини
2 дл маслиново масло
сол по вкус
Посна варијанта:
Исецкајте го зачинот, кромидот (или кромидот) и празот во една чинија и додадете сол. Оставете го да стои толку мешано што аромата се менува помеѓу нив. Во друг сад измешајте ги сите видови брашно. Измешајте го променетото брашно со вода, додавајќи квасец истовремено. Во тестото додадете ги состојките од другите чинии. Месете додека сè не се измеша добро. Тестото треба да биде тенко, бидејќи пченкарно брашно бара повеќе течност. Земете плех за печење и подмачкајте го со масло. Посипете со малку пченкарно брашно за да спречите лепење. Пренесете го тестото во плех за печење и раширете го рамномерно. Неговата дебелина не треба да надминува 1 сантиметар. Загрејте кратко, на 50 ° C, за да нарасне тестото, а потоа печете на 200 степени.
Мрсна варијанта:
Покрај состојките од последната варијанта, додадете околу 300 гр фета сирење кое претходно беше грубо мелено. Додадете изматени јајца со путер. Бидејќи го додадовте јајцето, тогаш не е потребен квасец, како и пченкарно брашно.