Кинески балони за шпионирање оперирале над пет континенти

Белата куќа денеска соопшти дека Кина управува со глобална флота од шпионски балони составени од сличен на оној соборен минатата недела откако навлезе на територија на САД.

„Сите овие балони се дел од (кинеска)… флота од балони развиени да спроведуваат операции за набљудување“, изјави секретарот за печат, Карин Жан-Пјер на новинарите од бродот Ер Форс 1.

„Во текот на изминатите неколку години, кинеските балони претходно се регистрирани над земји на пет континенти“, изјави тој.

Пронајдете не на следниве мрежи: