Лажни лазањи

Loading...

Многу сличен вкус со оној на вистински лазањи
Состојки и подготовка:
500 гр. тестенини по избор
чаша вода
сол
За црвениот сос
400 гр. мелено месо
200 мл. варени домати
100 мл. масло
1 кромид
4 чешниња лук
2 лажички сув зачин
2 лажички мелена пиперка
1 лажичка оригано
малку бибер
100 мл. кечап
За белиот сос:
200 мл. млеко
1 лажица брашно
околу 4 лажици масло
350 гр. кашкавал (може било кој)
половина лажичка сол
малку бибер
Вклучете ја рерната на 230 степени, подмачкајте го огноотпорниот сад и ставете ги тестенините во него, истурете вода и додадете сол. Промешајте малку и ставете во загреана рерна околу 10 минути за малку да омекнат тестенините.
Во меѓувреме, подгответе ги црвениот и белиот сос.
Испржете го ситно исечканиот кромид во масло, додадете мелено месо, зачини, варени домати, лук.
Динстајте околу 10 минути. Во меѓувреме, загрејте го маслото во друга тава и пржете го брашното, истурете го млекото и варете на ниска температура околу 2 минути. Додадете сол, бибер и извадете ги од шпоретот. Додадете рендан кашкавал и мешајте додека не се растопи.
Извадете ги полупечените тестенини од рерната, прелијте со црвениот сос, промешајте, израмнете и прелијте со белиот сос. Посипете со оригано, покријте и вратете во рерна на околу 15 минути да се пече.
Кон крајот, добро е да го отворите садот, така што горниот дел ќе зарумени.

loading...