Ако додадете кафе во чоколадна ледена торта ќе добиете одличен вкус кој ќе го обожаваат дури и оние кои не го сакаат кафето.
Ледена торта: Рецепт за оние кои обожаваат кафе и чоколадо
Потребни состојки:
80 милилитри топло инстант кафе
2 лажици какао
1 лажица екстракт од ванила
350 г чоколадни струготини или сечкано чоколадо
300 г хопла
1 лажица шеќер
1/8 лажичка сол
2 лажици ликер од кафе (по избор)
купена кора
шлаг и чоколадни струготини за украсување
Начин на подготовка:
Во една чаша комбинирајте ги кафето, какаото и екстрактот од ванила и ставете ги настрана.
Стопете го чоколадото во тава на средна топлина или во микробранова печка за 30 секунди. Оставете да се олади.
Миксирајте ја хоплата, шеќерот и солта додека не добиете мека смеса.
Во стопеното чоколадо додадете ја смесата со кафе и ликер од кафе (по избор), а потоа и смесата со хоплата. Мешајте додека не се комбинираат.
Ставете ја смесата врз купената кора, а потоа користете шпатула или нож за рамномерно распределувa