Ако барате ново јадење, тогаш пастрмајлијата е совршена за вас.
Овој традиционален специјалитет никогаш нема да ве остави рамнодушни, а вкусот е фантастичен.
Со фил од сецкано месо и неколку листови сланина, добивате оброк за вистинските гурмани.
На крајот на краиштата, најдобро е сами да го подготвите ова јадење и да видите колку е добро!
Состојки:
250 мл млака вода
10 гр квасец
2 лажици маслиново масло
1 лажичка шеќер
малку сол
400-450 гр брашно
Полнење:
250 гр свинско месо
сув зачин или сол
малку мелен црвен пипер
бибер
два листа сечкана сува сланина
лист од магдонос
Подготовка:
Од наведените состојки замесете помеко тесто и добро обработете за да биде глатко. Се остава да одмори 30 минути покриено. Истресете го тестото на маса и поделете го на помали топчиња, обработете го со рака и оставете го да одмори покриено 10 минути. Исечете го месото на што помали парчиња, посолете и побиберете, додадете ги пиперот и листот од магдонос.
Промешајте. Како по правило, ова треба да се направи најмалку еден час порано. Во помали „чамци“ развлечете ги топчињата и на средина наредете го месото. По желба може да се додаде и малку кашкавал.
На крајот додадете малку маст. Во овој рецепт нема, само е исечкана сланина.
Повторно покријте 10 минути, премачкајте ги рабовите со масло и печете на 200 степени околу 30-40 минути. На шпорет на дрва, на силен оган околу 15 минути.
Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка: