Финска пита со сирење – рахакапииракка се подготвува од традиционалното рака сирење, кое го обожаваат северните жители. Тоа е лесно како кварк, сличен на грчкиот јогурт само со карактеристичен кисел вкус и малку зрнеста текстура како рикота. Сирење рикота можете да го користите за замена на мекото сирење.
Мека и миризлива: Мека пита со сирење која Финците ја обожаваат
Потребни состојки:
За питата:
100 гр путер
50 гр шеќер
1 јајце
200 гр брашно
1 лажичка прашок за пециво
1/2 лажиче мелен кардамон
За полнежот:
50 милилитри млеко
200 гр рикота
50 гр шеќер
1 јајце
1/2 лажиче екстракт од ванила
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200°С. Оставете го путерот на собна температура да омекне. Изматете го јајцето. Измешајте ги сите состојки за тестото во сад и мешајте додека не се изедначи. Ставете го во набрашнет плех за пита.
2. Измешајте ги млекото, сирењето, шеќерот, јајцето и ванилата и мешајте додека не се изедначи. Истурете ја оваа мешавина врз тестото.
3. Печете 30 минути или додека питата не стане цврста. Тестото не треба да биде течно. Извадете го од рерна и оставете да се излади. Послужете ладно.