Меки како пена, повкусни од колач: Воздушести јапонски палачинки на кои никој не може да им одолее!

Јапонските палачинки се толку меки што многумина ги нарекуваат палачинки суфле, а овој основен рецепт сличен на оној за американските палачинки може да се збогати на безброј начини: наполнете ги со џем или крем со шприц, послужете ги посипани со сирупи и преливи, соединете ги со сезонско овошје..
Состојки:
200 грама брашно
3 лажици кристален шеќер
2 лажички прашок за пециво
половина лажичка сол
300 милилитри млеко
половина лажичка екстракт од ванила
2 јајца

Подготовка
Одделете ги жолчките од белките, па изматете ги со жица. Потоа додадете брашно, прашок за пециво, сол, екстракт од ванила и млеко. Сè добро измешајте.
Во посебен сад со миксер изматете ги белките, постепено додавајќи шеќер, па многу внимателно соединете ги со смесата од жолчките и брашното. Промешајте со шпатула, па истурете ја смесата во шприц за пециво.
Подмачкајте ја тавата со масло и оставете ја да се загрее, па кога ќе се загрее, истурете ја смесата во мала лажичка и по некое време превртете ја. Доколку имате прстенест калап за пржење во тавче, задолжително истурете ја смесата внатре, бидејќи така ќе им се даде максимална висина на палачинките.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.