Морковот како лек
СОДРЖИ: витамини Б1, Б2, многу каротен (провитамин А), витамин Г, витамин Х (биотин), етерско масло, шеќер, пектин, пантотенска и јаболкова киселина, фитостерин, аспарагин, глутамин, пентозин, скроб, целулоза, слуз, белковини, минерални соли, посебно калиум.
ПОДГОТОВКА И УПОТРЕБА:
Морковот освен што се употребува во исхраната, има позитивно влијание и како лек.
Се употребува:
-против гниење во цревата
-ја смирува прекумерната жолчна киселина (подобро од сода бикарбона)
-го намалува отокот од водени болести
-оболени бубрези
-делува против цревни паразити
-шеќерна болест
-гихт и реума
-воспаление на крајници и грло
-го подобрува видот.
Пронајдете не на следниве мрежи: