Морковот како лек

Морковот како лек

СОДРЖИ: витамини Б1, Б2, многу каротен (провитамин А), витамин Г, витамин Х (биотин), етерско масло, шеќер, пектин, пантотенска и јаболкова киселина, фитостерин, аспарагин, глутамин, пентозин, скроб, целулоза, слуз, белковини, минерални соли, посебно калиум.

ПОДГОТОВКА И УПОТРЕБА:
Морковот освен што се употребува во исхраната, има позитивно влијание и како лек.
Се употребува:

-против гниење во цревата

-ја смирува прекумерната жолчна киселина (подобро од сода бикарбона)

-го намалува отокот од водени болести

-оболени бубрези

-делува против цревни паразити

-шеќерна болест

-гихт и реума

-воспаление на крајници и грло

-го подобрува видот.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.