Невронската мрежа на Meta почнала да создава неисториски сликиГенеративната невронска мрежа на Imagine AI на американската технолошка компанија „Meta“ почнала да создава несоодветни слики за историски личност кои не одговараат на реалноста, објави порталот Axios.

Претходно американската технолошка компанија „Google“ привремено ја ограничи работата на својата невронска мрежа Gemini, како одговор на барањата на корисниците да генерираат историски ликови, го променила нивниот пол или им е промената новна расно-етничка пропадност. На пример, ја променила бојата на кожата на Викинзите или на германските војници во текот на Втората светска војна.

Поради ваквите проблеми падот на акциите на „Google“ предизвикаа загуба во пазарна вредност на најголемиот интернет пребарувач на светот од 80 милијарди долари, барем привремено, според процените на Bloomberg News.

„Вештачката интелигенција Imagine на Meta го прави истиот вид историски погреши дејствија, коишто го натераа Google пред две седмици да престане да генерира слики од луѓе од својот четбот Gemini“, пишува Axios.

Забележува дека уште во петокот дека вештачката интелигенција на Meta не одговарала при пребарување на поимот „папа“, при пребарување на група папи прикажувала црни папи.

Според порталот, Imagine внела „различност“ во редицата основачи на Соединетите држави и ги заменила американските колонисти со жени со азиски изглед. Покрај тоа, при барањето „професионални американски фудбалери“, невронската мрежа генерирала само жени.

Според процената на Axios, поизводителите на вештачката интелигенција се обидуваат да се спротивстават на предрасудите и стереотипите во податоците што ги користеле за да ги „обучуваат“ нивните модели со вклучување на бирачот за „различност“ – но тие премногу ги коригираат и произведуваат проблематични резултати.

– Реклама –

Пронајдете не на следниве мрежи: