Иако кафето нуди некои значајни здравствени придобивки, вклучувајќи го и фактот дека може да помогне во губење на тежината, додавањето на погрешни состојки во мешавината може да ги негира овие придобивки и да има негативен ефект врз вашето здравје.
На пример, редовното додавање на многу шеќер и сирупи со вкус може да го отежне слабеењето, што може да биде вистинска неволја за оние што сакаат благо. За среќа, постојат многу здрави алтернативи за рафинираниот шеќер.
- Се урна хеликоптер во Атлантскиот Океан, има загинати!
- Османи: Владата е нелегитимна бидејќи го нема легитимитетот на албанскиот народ
- Илир Мета сакал да бега во Унгарија, ама не му одобриле политички азил?
- Детали за пукањето во училиштето во Сараево: Приведени се 9 ученици
- Таравари: Ние ќе се обидеме на секој начин Законот за бранители да не помине
- Каневчев вели оти не знаеле дека Равманоски е шеф на криминален клан, Калајџиев е изненаден од жестината на нападите
- Официјално: Костадинов извести дека Струмица ја напушта ЗЕЛС
- Архива: Лозановска од ВМРО-ДПМНЕ обвини дека Фон дер Лајен дошла да ги стерилизира Македонците
- Не поминал основна обука за цариник, стана заменик-директор на НАЈВАЖНИОТ СЕКТОР во Царина!
- Свечено отворен Конзулатот на Република Србија во Куманово
Повеќето здравствени експерти ќе се согласат дека консумирањето црно кафе е најдобрата опција за вашето здравје. Ако навистина не уживате во вкусот на незасладеното кафе, наместо да додадете рафиниран шеќер во вашата шолја, нутриционистите препорачуваат да пробате шеќер од монк овошјето.
Шеќер од овошјето монк е одлична алтернатива на шлагот и шеќерот за засладување. Покрај тоа што додава добра доза на природна сладост, тој е исто така богат со антиоксиданси, така што не само што ги избегнувате воспалителните состојки во преработените креми или шеќер, туку му давате и на вашето тело антиинфламаторни хранливи материи.
Ова овошје е всушност мала суптропска диња која расте во оддалечените планини на Јужна Кина, каде е познато како 罗汉果 (луохан гуо). Класифицирано е како Siraitia grosvenorii, на англиски се вика monk fruit, а на руски го викаат архат од санскритскиот збор arhat.
Монашкото овошје содржи природни антиоксиданси, како што е могрозид, за кој е откриено дека има антиинфламаторни и антиканцерогени својства. Овие соединенија можат да помогнат во заштитата од оксидативен стрес и да го поддржат целокупното здравје.
Една од основните придобивки на овој засладувач за овошје е тоа што не содржи калории. Ова го прави одличен избор за оние кои внимаваат на внесот на калории или се обидуваат да ја контролираат својата тежина.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.