Бројни студии докажаа здравствени придобивки од конзумирање на ова овошје.
Поради неговите својства, јаболката е заслужена на списокот на суперхраната, и без оглед на разликите помеѓу сорти, факт е дека секој од нив носи здравствени придобивки. Кога размислувате за што да грицкате, нека биде јаболко.
Можете исто така да додадете јаболка во житни култури со појадок или да ги ставите во пијалаци. Ова овошје е полно со состојки што го прават навистина неверојатно.
1. Тие се полни со антиоксиданти
Јаболката, особено кората, содржи повеќе антиоксиданти од кое било друго овошје и зеленчук, така што тие се супер храна кога станува збор за борба против разни болести.
Бројни студии покажаа дека конзумирањето на една или повеќе јаболка на ден, за разлика од другите овошја, помага да се намали ризикот од колоректален карцином, рак на белите дробови и рак на простата.
2. Тие го намалуваат ризикот од мозочен удар
Студијата спроведена од научници на повеќе од 10.000 испитаници на возраст над 28 години откри дека оние кои јаделе повеќе јаболка имаат помала веројатност да добијат тромболитички мозочен удар.
Причината може да лежи во фактот дека јаболката содржат 20 проценти од препорачаниот дневен додаток на влакна, што генерално го намалува ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања.
3. Тие се одлични за слабеење
Едно јаболко има помалку од 100 калории, а повеќе заситува од колачињата или бисквитите со иста калориска вредност. Исто така, одлично е да започнете оброк со парче јаболко.
Студиите покажаа дека луѓето кои јаделе неколку парчиња јаболко пред оброк се чувствувале сити порано и консумирале во просек до 200 калории помалку на оброк. Составот на јаболка, особено од сортата „Granny Smith“, им помага на здравите бактерии во цревата и го намалува ризикот од дебелина.
4. Ги заштитува нервните клетки
Јаболката е богата со антиоксиданти, особено кверцетин, за кој се покажа дека е одличен заштитник на нервните клетки што им овозможува да живеат подолго и да функционираат подобро.
Студијата на животни од 2015 година покажа дека токму овој антиоксиданс во високи дози може да го спречи развојот на Алцхајмерова болест.
5. Тие го намалуваат ризикот од дијабетес
Микрохранливи полифеноли со кои е богата јаболката спречуваат оштетување на ткивата на клетките што произведуваат инсулин. Овие бета клетки обично се оштетени кај луѓе кои имаат дијабетес тип 2.
Студијата која се осврна на прашањето откри дека луѓето кои јаделе по едно јаболко секој ден, имаат 28 проценти помалку шанси да развијат дијабетес тип 2 од луѓето кои воопшто не консумираат јаболка. Дури и ако јадете неколку јаболка неделно, ефектот е сличен.