Во новото истражување, мразот во кафулињата и рестораните за брза храна се покажал како вистинска почва за бактерии, бидејќи во просек ги има повеќе отколку водата во шолјата, што е последица на поретко чистење на машините за мраз отколку на тоалетите.
Иако ниту еден од примероците не претставува закана по здравјето, лабораториите на британската влада кои ги тестираа примероците сепак се согласуваат дека постои значителен ризик по здравјето.
Едно истражување исто така покажа дека напитокот што сите го нарачуваме содржи најмногу бактерии, а тоа е чаша вода или газиран пијалок со парче лимон. Истражувачите тестирале 76 парчиња лимон од 21 ресторан и откриле дека 70 отсто, или 53 парчиња, биле контаминирани со бактерии.
Иако ова не е најсеопфатното истражување на оваа тема, можете сами да забележите дека парчето лимон што го добивате во чашата е веќе претходно исечено и дека овие плодови се чуваат во пластични садови на собна температура, што е идеална средина за бактерии.
Истражувањето не го откри јасно изворот на овие бактерии, но откри дека овие бактерии не можат да преживеат и да се размножуваат во алкохолните пијалоци.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.