Една праска со средна големина обезбедува скоро 10 проценти од дневните минимум потребни влакна.
Денес, Европа е најголем производител на праски во светот и ова сезонско овошје, кое припаѓа на семејството аргуми, е омилено не само поради неговиот исклучителен вкус, туку и поради неговите значајни придобивки по здравјето.
Диуретични својства за подобра контрола на крвниот притисок
Калиумот, кога едно од овие средни плодови има доволно да обезбеди 8% од дневната препорачана количина, помага во регулирање на крвниот притисок дејствувајќи како природен диуретик за отстранување на вишокот на натриум и течност од телото. Ова го намалува притисокот врз срцето и артериите, со помалку надуеност и притисок врз другите органи.
Помагаат во процесот на варење бидејќи се полни со растителни влакна
Една праска со средна големина обезбедува скоро 10 проценти од дневните минимум потребни влакна. Освен што спречува запек и помага при процесот на варење, влакната од праска помага и во регулирање на нивото на шеќер во крвта. Тие исто така содржат пребиотици кои ги хранат корисни бактерии во нашите црева, борци против воспаленија, за да го зачуваат имунитетот и подобро расположение.
Го зајакнуваат имунолошкиот систем
Праските го зајакнуваат нашиот имунитет на многу начини. Едно од овие овошја со средна големина содржи повеќе од 15 проценти од дневните потребни количини на витамин Ц, неопходна состојка за производство, функција и заштита на клетките на имунолошкиот систем. Витаминот А, кога една праска содржи околу 10% од нашите дневни потреби, помага да се формира мукозната мембрана во респираторниот тракт, а посилните мембрани создаваат подобри заштитни бариери. Праските исто така го бранат имунитетот со нивните природни антимикробни својства.
За подобро расположение
Во Унгарија праските се нарекуваат „плод на смиреноста“. Тие имаат исклучително пријатен, но не премногу сладок вкус, кој го стимулира лачењето на хормоните за задоволство и прави да се чувствувате добро и да се чувствувате задоволни додека конзумирате.
За убавина и еластичност на кожата
Покрај силните антиинфламаторни антиоксиданти, праските содржат бета каротен и витамин Ц, кои се важни за здрава, еластична, но и отпорна кожа. Бета каротен – природен витамин А, помага во заштитата на кожата од сонцето, спречува оштетување, го загрева тонот и помага да се создаде природен сјај. Витаминот Ц е неопходен за синтеза на колаген, подобрување на еластичноста на кожата и помала релаксација. Праските се исто така многу важни за хидратација, бидејќи, покрај витамини и минерали, над 85% од составот на свежите праски е вода.
За подобар вид и намален ризик од „ноќно слепило“
Лутеин и зеаксантин, соединенија кои се наоѓаат во праските, помагаат во заштитата на мрежницата и леќата, а докажано е дека го намалуваат ризикот од дегенерација на макулата и катарактата. Содржината на витамин А исто така помага во поддршка на подобар вид. Недостаток на овој витамин може да доведе до состојба наречена ксерофталмија, која е ретка, но која го оштетува видот и резултира во таканаречено ноќно слепило – неможност за функционирање во темница или при слаба осветленост.
Помага во борбата против ракот на дојка
Покажано е дека полифенолните антиоксиданти во праските спречуваат раст и ширење на клетките на ракот, особено во случај на рак на дојка. Едно истражување, кое ги следело жените 24 години, покажало дека два вида овошје се истакнуваат во заштитен ефект – поголемиот внес на бобинки и праски е поврзан со помал ризик од карцином на дојка кај жени во менопауза.
Идеално за диети и контрола на телесната тежина
Некои неодамнешни истражувања покажаа дека биоактивните соединенија во праските имаат антиинфламаторно, но и антидебесно својство. Нивната способност да помогне во регулирање на нивото на шеќер и инсулин во крвта, заедно со висока содржина на влакна и вода, ги прави одличен избор во диети и контрола на телесната тежина.
Помал ризик од невродегенеративни болести, како што е Алцхајмерова болест
Познато е дека антиоксидантите од праска се борат против оксидативниот стрес, што создава нерамнотежа помеѓу производството на слободни радикали кои ги оштетуваат клетките и способноста на организмот да се спротивстави на нивните штетни ефекти. Овој процес е клучен за здравјето на мозокот, бидејќи се покажа дека оксидативниот стрес е важен фактор во невродегенеративните болести како што е Алцхајмеровата болест.