Вашиот замрзнувач понекогаш е толку полн со храна што веќе не знаете што има внатре. Храната што ја замрзнувате всушност може да трае доста долго, но условот е да ја замрзнете правилно.
Ако сакате вашата храна да ги задржи вкусот и текстурата, треба да се погрижите правилно да ја замрзнете и да избегнете да направите една од овие грешки на кои предупредуваат експертите.
Замрзнувате погрешна храна
Никогаш не замрзнувајте храна која е на работ на расипување. Исто така, одмрзнете ја и замрзнете ја храната само еднаш. Некои намирници се погодни за замрзнување. Сите јадења што содржат скроб нема да изгледаат свежо кога ќе се одмрзнат. Белката целосно ќе ја промени текстурата и ќе стане гумена, а млечните производи како млекото, јогуртот и сирењето најверојатно ќе се раздвојат на слоеви. Компирите ќе станат брашнести. Всушност, сите зеленчуци, освен ако не се веднаш замрзнати како оние купени во продавница, лесно ќе станат кашести.
Топлата храна ја ставате директно во замрзнувачот
Филип Тиерно, клинички професор на одделот за микробиологија и патологија во Медицинскиот центар NYU Langone, вели дека ставањето топла храна директно во замрзнувачот е лошо бидејќи може да ја намали температурата на вашиот замрзнувач и случајно делумно да го одмрзне сето друго што имате внатре. Повтореното одмрзнување и замрзнување може да го поттикне растот на бактериите и сериозно да влијае на текстурата и вкусот на вашата храна. Исто така, може да поттикне прекумерно таложење мраз во вашиот замрзнувач, што може да биде болка за чистење. За да го избегнете сето ова, тој вели дека секогаш треба да ја оставите храната да дојде на собна температура пред да ја преместите во замрзнувач. Само погрижете се да не ја оставате храната на собна температура повеќе од два часа, тоа е едно од златните правила за безбедност на храната.
Не користите соодветни садови
Експертката за безбедност на храна Мери Лиз Рајт вели дека замрзнувањето на храната во херметички садови е клучно за зачувување на нејзиниот квалитет. Преголемите садови ќе заземат многу простор и нема да можете да одмрзнете само дел од замрзнатото количество. Исто така, садовите со неправилна форма ќе остават многу празнини меѓу нив, а во тие празнини секако би можело да се подготви уште еден оброк. Користете садови за кои сте сигурни дека може да се замрзнат и кои можат да бидат цврсто затворени.
Остатоците побрзо ќе замрзнат во плитки садови, помалку простор ќе остане неискористен и може убаво да се наредат еден врз друг. Најдобар начин да заштедите простор во замрзнувачот е да користите кеси за замрзнување. Наполнете ја кесата, исцедете го воздухот и ставете го во замрзнувач додека не замрзне. Потоа наредете ги порциите вертикално една до друга, како книги. Добро е што со обичен маркер можете да напишете што има во секоја кеса.
Ги преполнувате садовите за храна
Рајт вели дека е важно да ја спакувате целата храна со малку простор на врвот, во зависност од видот на садот што го користите, бидејќи во спротивно садот може да пукне или да се отвори бидејќи процесот на замрзнување предизвикува негово проширување. Малку растојание ќе ѝ даде на храната доволно простор за замрзнување и проширување без да се скрши или отвори садот за складирање.
Ја оставате храната предолго во замрзнувач
Професорот Тиерно забележува дека храната спакувана во конвенционални пластични садови за складирање или кеси за замрзнување обично трае само два до три месеци пред да почне да се влошува квалитетот. Промената на бојата предизвикана од оксидација и смрзнатини во замрзнувачот не е опасна, но несоодветното складирање на храната може да го уништи вкусот и текстурата на вашата храна, често до степен до кој повеќе не вреди да се јаде, вели експерт. Колку и да е убаво да се чува храната во замрзнувач засекогаш, знајте дека некои работи едноставно нема да имаат ист вкус по предолго седење во задниот дел од замрзнувачот. Професионалниот совет е да ја означите и датирате вашата храна пред да ја ставите во замрзнувач, за да можете да следите што има внатре и колку долго е таму.