Печени компири со сирење ќе мирисаат на вашата кујна и ќе ве освојат со неговиот неодолив вкус ….
Ако ви здосади цело време да готвите компири на ист начин, пробајте компири печени со сирење, според рецептот на готвачот Џејми Оливер. Богатиот сос му дава посебна арома и вкус на овој компир.
Може да го послужите како гарнир со разни јадења со месо или да го јадете сам со салата. Подготовката е едноставна, а вкусот ќе ве освои уште на првиот залак!
Состојки:
2 кг компири
30 гр путер
2 лажици брашно
500 мл млеко
300 мл слатка павлака
75 гр чедар
75 гр сирење
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 ° С.
Излупете и исечете го компирот на парчиња со дебелина од три мм, а потоа сварете го во големо тенџере со врела солена вода додека не омекне. Исцедете го добро и префрлете го во голем сад за печење.
Се топи путерот во тава, промешајте го брашното, а потоа додадете го млекото и кремот. Оставете го да крчка додека сосот не се згусне, мешајќи постојано.
Тргнете го од оган, изрендајте поголем дел од сирењето во сосот, па зачинете го со сол и црн пипер.
Истурете го сосот врз компирот, изрендајте го преостанатото сирење, па печете го 45 минути или додека компирот добие убава златна боја.
Добар апетит!