Пица без бело брашно: Рецепт за едноставно тесто од сирење кое не нараснува

Лесно можете да направите тесто за пица со малку јаглехидрати од само неколку состојки. Белото брашно заменете го со бадемово, домашно или купено.
Бадемовото брашно можете да го направите сами така што ќе ги натопите бадемите во вода преку ноќ, а потоа ќе ги бланширате следниот ден и ќе ги излупите. Оставете ги излупените бадеми добро да се исушат, а потоа неколкупати мешајте ги кратко. Во спротивно, можете да добиете путер. Потоа сомелете ги мелените бадеми и чувајте ги во фрижидер.
Состојки за пица:

  • 230 гр. рендана моцарела
  • 2 лажици крем сирење
  • 120 гр. бадемово брашно
  • 1 јајце
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 лажичка медитерански зачини
  • 1 лажичка лук во гранули
    За фил:
  • сирење (моцарела, пармезан, фета)
  • месо (колбас, шунка или салама)
  • зеленчук (кромид, пиперки, маслинки…)
  • сос од домати
  • зачини
    Подготовка:
    Загрејте ја рерната на 230 степени Целзиусови. Изрендајте ја моцарелата и измешајте ја со крем сирењето во микробранова печка и печете 45 секунди.
    Извадете ја смесата од микробранова печка и додадете ги јајцето, бадемовото брашно, прашокот за пециво, зачините и лукот. Мешајте со лажица додека убаво не се соедини.
    Тестото префрлете го на поголемо парче хартија за печење и покријте го со друго парче хартија за печење. Тестото израмнете го со валјак на дебелина приближно 0,6 см. Отстранете ја горната хартија и префрлете го тестото во плех и печете 10 минути.
    Извадете го од рерна, наредете го филот по желба и печете ја пицата уште 5-8 минути.
    На здравје!
Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.