Па, повеќето комерцијални кечапи содржат фруктоза и сируп од пченка. Фруктозата нема хранлива вредност и предизвикува зголемување на нивото на шеќер во крвта после оброк. Овој вештачки засладувач се користи затоа што е поевтин од шеќерот и главно се користи за продолжување на рокот на траење на преработената храна.
Најдобро и најздраво решение е да подготвите домашен кечап. Еве како да подготвите домашен кечап за само 2 минути:
Состојки:
1 чаша домати
1 лажица органски мед
1 лажица јаболков оцет
1/4 лажичка сенф
1/2 лажичка морска сол
1/4 чаша вода
Подготовка:
Изматете ги сите состојки заедно во голем сад и вашиот домашен кечап е готов. Кечапот можете да го чувате во фрижидер, но поради сите природни состојки, најдобро е да не правите големи количини кечап.