Пурпурен чизкејк

300 гр боровинки
50 мл вода
150 гр шеќер
500 гр крем сирење
500 мл слатка павлака
20 гр желатин
За подлога
2 јајца
2 лажици брашно
2 лажици шеќер
1/2 пециво
2 лажици масло

Сладок предизвик на создавање рецепт не може да помине ако нема виолетова боја во моите рецепти. Така и овој пурпурен чизкејк е подготвен со едно од моите омилени бобинки, боровинките.
Подготовка
1. Јајцата заедно со шеќерот ги матиме да се волуменизираат. Додаваме масло, пециво, брашно и со шпатула промешувате. Смесата ја истураме на хартија за печење во калап бр. 24 или 22 или пак на намрсен и набрашнет калап. Печеме до поцрвенување, околу 10-15 минути. Оставаме да се излади.
2. Боровинките, шеќерот и водата ги ставаме да провријат околу 5 минути.
3. Растопениот желатин го додаваме кон боровинките и со рачен блендер ја мелеме смесата до измазнување. Бидејќи има желатин, смесата малку ќе се волуменизира. Оставаме да се лади.
4. Слатката павлака ја матиме кратко со миксер па го додаваме крем сирењето.
5. Соединуваме, па ги додаваме изладените боровинки. Матиме со миксер до соединување и смесата ја истураме врз подлогата.
6. Оставаме да се стегне во фрижидер, неколку часа.
7. Го отстрануваме обрачот од калапот, а претходно поминуваме со тенко ноже за да се одвои кремастиот дел од обрачот.
Забелешка
Ако не ви се пече подлога или немате готова кора, можете да ја подготвите и со 180 гр бисквити и 100 гр путер. Мелените бисквити ги потопувате во растопениот путер и смесата ја соединувате и ја расплескувате на дното од калапот.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.