Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица
- Кузмановски: Веруваме дека ќе ја израдуваме македонската нација
- Внимателно на патиштата, сообраќајот се одвива по влажни коловози
- 20 мафијаши на Коза Ностра пуштени на слобода! Меѓу нив е и сопственикот на „смртната комора“, семејствата на жртвите во страв
- Лазаров: Македонскиот ракомет е на добар пат
- Криза за гас во Европа! Фицо: Само Америка има корист од постапките на Зеленски
- УЖАС: 23-годишник полово нападнал малолетник во Желино!
- Експресниот пат Куманово (Страцин)-Крива Паланка е отворен за сообраќај
- Трет ден на жалост во Црна Гора: Еден од ранетите е во критична состојба
- Метео: Студено време со снег на планините, дожд во пониските места
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.