Ви го споделуваме рецептот за највкусната чоколадна торта за чија подготовка ви е потребен околу 1 час. Сигурни сме дека ќе му се допадне на целото семејство!
Потребни состојки за пандишпанот:
200 грама брашно
150 грама шеќер
150 грама путер
130 грама темно чоколадо
3 јајца
3 лажици млеко
1,5 лажица какао во прав
1 лажица подготвено инстант кафе
1лажичка прашок за пециво
¼ лажичка сода бикарбона
Состојки за филот:
170 грама шеќер во прав
80 грама путер на собна температура
2 лажици шлаг
1,5 лажици какао во прав
1 лажичка екстракт од ванила
парчиња темно чоколадо за декорација
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. Подгответе два калапи за колачи со дијаметар од 20 сантиметри. Намачкајте ги со путер и/или покријте ги со хартија за печење.
Растопете го чоколадото со млекото наменето за пандишпанот. Ставете го на страна.
Со миксер изматете ги путерот и шеќерот. Додадете по едно јајце, инстант кафе и стопеното чоколадо. Мешајте додека не се соединат состојките.
Во посебен сад додадете ги брашното, какаото во прав, прашокот за пециво и сода бикарбона. Измешајте ги овие состојки во смесата базирана на јајца.
Поделете ја смесата на два еднакви дела и префрлете ја во подготвениот калап.
Ставете го пандишпанот во загреана рерна 20 до 25 минути. Користете чепкалка за заби за да проверите дали пандишпанот е целосно испечен. Оставете да се излади.
Додека пандишпанот се лади, подгответе го кремот за филот: со миксер изматете ги путерот, шлагот и екстрактот од ванила. Постепено додавајте какао во прав и шеќер. Мешајте десет минути додека не добиете еднолична цврста смеса.
Распоредете ја смесата помеѓу двете кори и по целата површина и декорирајте со парчиња темно чоколадо.
Оставете ја тортата во фрижидер пред сервирање. Добар апетит!
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.